Content voor Ingelogde Gebruikers

Een ventilator kan uitkomst bieden

Rookgasventilatoren voor haarden en kachels gestookt op hout
Wanneer een rookkanaal de juiste diameter, lengte en uitmondingsgebied heeft, zal er over het algemeen geen rookgasventilator noodzakelijk zijn, daar alle rookgassen netjes worden afgevoerd via het afvoerkanaal. Is er echter sprake van een situatie waarbij er aan één of meerdere van bovenstaande eisen niet voldaan is, dan kan er rookterugslag naar de opstelruimte optreden en zal het noodzakelijk zijn een rookgasventilator toe te passen. Dit zijn speciale ventilatoren, die bestand zijn tegen de hoge rookgastemperaturen die optreden bij verbranding van hout in open haarden of kachels. Rookkanalen, en dus ook ventilatoren voor houtstook, moeten duurzaam bestand zijn tegen temperaturen van 600 graden Celsius en kortstondig zelfs tegen 1.000 graden Celsius (NEN 6062). De beste ventilatoren zijn evenwel “slechts” bestand tegen rookgastemperaturen van maximaal 200 graden Celsius. Daardoor zijn ze dan ook alleen onder bepaalde condities toepasbaar. De capaciteit van een ventilator moet afgestemd zijn op de grootte van de open haard of de belasting van het toestel.

Rookgasventilatoren voor (open)haarden gestookt op gas

Evenals bij houtgestookte haarden is de toepassing van een ventilator bij gasgestookte haarden noodzakelijk als er niet voldaan kan worden aan de eisen van kanaaldiameter, kanaallengte, uitmonding en haardopening. Maar er zijn bijkomende aspecten. Onze Nederlandse bouwregelgeving (Bouwbesluit) stelt eisen aan toepassing van gasgestookte haarden in mechanisch geventileerde woningen. Het overgrote deel van de Nederlandse woningen is voorzien van mechanische ventilatie, welke bestaat uit een centrale afzuigventilator (vaak op zolder geplaatst), en diverse afzuig punten in de woning (o.a. in badkamer, keuken etc). Via de ventilatieroosters wordt weer verse lucht toegevoerd.

In deze woningen heerst over het algemeen een onderdruk, veroorzaakt door het feit dat de ventilatieroosters onvoldoende groot (of afgesloten) zijn en de woningen kierdicht en goed geïsoleerd zijn. Deze onderdruk kan ook rookterugslag van de gasgestookte haard veroorzaken. Het afvoerkanaal gaat als toevoer werken. De rookgassen zijn onzichtbaar, vrijwel reukloos en bevatten koolmonoxide.

CW Rustiekbouw

Deze ventilatoren zijn bestand tegen de hoge rookgastemperaturen en voorzien van een beveiliging die het gasvuur afsluit zodra en sprake is van terugstroming van rookgassen de woonruimte in.

Bijkomend voordeel van toepassing van een rookgasventilator is, dat men ook op de gevel van een woning of appartement kan uitmonden. Zelfs een verloop naar een volledig horizontaal is dan mogelijk. Dit geeft veel mogelijkheden en kan ook een oplossing bieden in situaties waar men niet in het dakvlak kan uitmonden (bijv. appartementen, uitbouw, etc).

Moderne ventilatorsystemen zijn volautomatisch, en kunnen met de afstand bediening van het gasvuur worden aangestuurd

Ventilatieroosters

Open en dicht te zetten

Rookgasventilatoren

Zowel bij gasgestookte als houtgestookte open haarden dienen de verbrandingsgassen veilig naar buiten worden afgevoerd. Een slechte trek in het schoorsteenkanaal heeft namelijk als resultaat dat roet, rook of het levensgevaarlijke koolmonoxide de woonkamer binnenkomt, met alle nare gevolgen van dien. De rookgasventilator en het daarbij behorende beveiligingssysteem is speciaal ontwikkeld om een goede afzuiging te garanderen en uw comfort en veiligheid te waarborgen. Er hoeft geen lang rookkanaal of hoge schoorsteen gebouwd te worden. Voor elke haard is er dus een oplossing beschikbaar.

Ventilatoren voor houtgestookte open haarden

Veel mensen zijn in het bezit van een open haard die niet of nauwelijks gebruiken, omdat de open haard rook- en roetterugslag veroorzaakt. Tevens het niet goed kunnen aansteken van de haard is een ergernis voor velen onder ons. Een oplossing is dichterbij dan velen zullen denken. Het plaatsen van een rookgasventilator in combinatie met een toerenregeling garandeert een feilloze werking van de open haard onder alle omstandigheden.

Uitvoeringen

Er staan twee verschillende typen ventilatoren ter beschikking met elk een aantal verschillende bouwgroottes. De RS-ventilator is een horizontaal uitblazende ventilator. Deze wordt met name toegepast op schoorstenen die boven de nok van het dak uitsteken.

De RSV-ventilator is een verticaal uitblazende ventilator en is speciaal ontwikkeld voor uitmondingen van rookkanalen die laag zijn of dicht bij muren staan.
Beide kunnen ook direct bovenop een uitbouw geplaatst worden, zodat bijvoorbeeld ook een serre voorzien kan worden van een haard. Er hoeft immers geen lang rookkanaal of hoge schoorsteen gebouwd te worden. Voor elke haard is er dus een oplossing beschikbaar.

Onderhoud en service

Een goede trek verzekert een optimale verbranding waardoor de roetaanslag in het rookkanaal tot een minimum beperkt wordt. De ventilatoren zijn allen voorzien van scharnieren, zodat de ventilatoren moeiteloos geopend kunnen worden voor inspectie en reiniging van het rookkanaal. Verder zijn de ventilatoren vervaardigd uit gegoten aluminium, voorzien van een hamerslag poedercoating en onderhoudsvrij. Dit garandeert een lange levensduur van de ventilator. De schoorsteenventilatoren kunnen eenvoudig bovenop het rookkanaal gemonteerd worden middels de standaard meegeleverde hulpmaterialen.

Regeling

Een goede oplossing bestaat echter uit meer dan het creëren van een goede trek in het rookkanaal. Ventilatoren hebben de eigenschap geluid te produceren. Door het toepassen van de juiste ventilator in combinatie met een toerenregeling op de ventilator zal dit geluid tot een minimum beperkt worden. Er zijn diverse mogelijkheden voor de regeling. Van een eenvoudige handbediende traploze regeling tot een compleet draadloos te installeren automatische regelaar met afstandsbediening. Deze kan uitgebreid worden met een temperatuursensor voor montage onder de ventilator. Het systeem schakelt automatisch in en uit en waarschuwt als de brandstof op dreigt te raken. Hiernaast vindt u een uitgebreidere omschrijving van elk type regelaar.

Ventilator

Ventilator

RSVG – Gasgestookte open haarden Verticaal

Complete systemen voor gasgestookte open haarden
Steeds meer mensen kiezen voor het gemak en de eenvoud van een gasgestookte open haard. Het direct aan en uit kunnen zetten is het grote voordeel. Er is echter wel een belangrijk aspect waar rekening mee gehouden dient te worden. Rookgassen bij gasgestookte open haarden zijn in tegenstelling tot rookgassen bij houtgestookte open haarden, geur- en kleurloos. Vandaar dat deze rookgassen niet worden opgemerkt en tot levensbedreigende situaties leiden indien ze de woning binnenkomen.

Regelgeving en certificaat

Met name in mechanisch geventileerde woningen is dit risico nadrukkelijk aanwezig, maar ook in natuurlijk geventileerde woningen met een grote afzuigcapaciteit in de keuken loert het gevaar. Daarom zijn door de overheid voorschriften opgesteld (voorheen GAVO, nu NEN 1078 en NEN 2757) voor de bouw en montage van gasinstallaties. Naast het complete programma rookgasventilatoren voor houtgestookte haarden biedt Inatherm een compleet beveiligingssysteem voor open gashaarden. Het RSVG systeem is door GASTEC op zijn werking gecontroleerd en heeft als enige systeem in Nederland de goedkeuring gekregen (certificaat is op aanvraag verkrijgbaar).

Werking

Zodra de installatie wordt ingeschakeld via een afstandsbediening of via het bedieningspaneel naast de open haard, gaat de ventilator op het dak in werking. Er wordt gecontroleerd of er voldoende lucht afgezogen wordt, maar ook de luchttoevoer voorziening in de ruimte wordt gecontroleerd. Wanneer aan beide voorwaarden wordt voldaan, opent de regelkast de gastoevoerklep. De haard kan ontstoken worden. Zodra een van de voorwaarden wegvalt zal de gasklep gesloten worden en kunnen er geen schadelijke rookgassen de ruimte in komen.

Integratie andere systemen

Het centrale regelkastje is dusdanig flexibel ontworpen dat er diverse mogelijkheden zijn om het systeem aan te schakelen. Eerder genoemd is de afstandsbediening, maar ook een drukknop op het kastje zelf is een optie. Daarnaast kunnen er via een apart ingangssignaal koppelingen worden gemaakt met bestaande afstandsbediening systemen. Denk daarbij aan afstandsbedieningen die geleverd worden bij een zelfregelend blokkenvuur, maar ook domotica systemen zijn te koppelen. Vraag uw dealer naar de mogelijkheden.

Voorbeeld van onze open haarden

Bekijk eerder uitgevoerde projecten om inspiratie te krijgen voor uw eigen haard.

Scroll naar boven
×

Hallo!

Klik hieronder op een van onze vertegenwoordigers om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail naar info@cwrustiekbouw.nl

× Hoe kan ik u helpen?