Content voor Ingelogde Gebruikers

Het belang van een goed rookkanaal

Er komt heel wat kijken bij de aanschaf van een haard of kachel en er spelen nogal wat factoren een rol bij het bepalen van de definitieve keuze. Héél belangrijk daarbij is het rookkanaal. Het rookkanaal heeft als belangrijkste functie het afvoeren van rookgassen.

Rookkanalen

Iedere haard, met uitzondering van een elektrische produceert rookgassen. Deze rookgassen moeten worden afgevoerd. Het type toestel bepaald in feite wat er aan rookgasafvoermateriaal noodzakelijk is. Wij onderscheiden derhalve 2 hoofdgroepen: rookkanalen voor een open verbranding en rookkanalen voor een gesloten verbranding.

Open haarden, houtkachels en gashaarden (open verbranding)

Deze toestellen hebben allemaal een verticaal afvoerkanaal nodig. Het doel is te zorgen voor een snelle afvoer van de hete verbrandingsgassen, de omgeving isoleren en beschermen tegen de hete rookgassen. Rookkanalen zijn er in diverse soorten. Dit kan zijn; een gemetselde schoorsteen, een keramisch rookkanaal of een afvoerpijp (meestal van RVS). In alle gevallen geldt dat er geen direct contact mag zijn met brandbare vloeren, vloerdelen of decoratieve wandelementen. Verder moet een rookkanaal voor dit soort haarden zo weinig mogelijk bochten bevatten en zeker geen bochten van meer dan 45 graden. Bochten verslechteren de goede trek en bevorderen de afzetting van teer- en roetresten aan de binnenkant van het rookkanaal.

Nieuwbouw

Heeft u nog geen rookkanaal en wilt u er wel een laten aan brengen, dan heeft u daarvoor in veel gevallen een vergunning nodig. Het rookkanaal moet voldoen aan de voorwaarden van het Bouwbesluit. De uitmonding moet op de juiste manier worden bepaald om een goede trek te bevorderen en hinder naar de omgeving te voorkomen. De technische eisen zijn in het hele land gelijk, maar de eisen van ‘Welstand’ (de vroegere ‘schoonheidscommissie’) kunnen per gemeente en zelfs per wijk verschillen. Informeer daarom altijd bij uw gemeente naar de specifieke voorwaarden die in uw situatie gelden.

Bestaand rookkanaal

Als u al een rookkanaal in uw woning heeft, bedenk dan goed dat de diameter, de lengte en de vorm daarvan bepalend zijn bij de keuze van een haard. Wij kunnen beoordelen of het kanaal nog in goede staat is of eventueel dient te worden gereinigd en welke haard het beste aansluit bij het bestaande rookkanaal.

flexibele schoorsteen voering

Flexibele schoorsteenvoering

Is een bestaand schoorsteenkanaal niet meer helemaal lekdicht, dan kan een flexibele schoorsteenvoering uitkomst bieden. Een flexibele schoorsteenvoering is een buigzaam roestvrijstalen kanaal dat door de bestaande schoorsteen kan worden getrokken waardoor deze weer lekdicht is. De kanalen zijn zowel in dubbelwandige als enkelwandige uitvoering leverbaar. De enkelwandige uitvoering is zeer flexibel en daardoor goed te gebruiken bij een schoorsteen met een zogenoemde ‘versleping’.

enkelwandig roestvrijstalen rookkanaal

Enkelwandig roestvrijstalen kanaal

Een enkelwandig roestvrijstalen kanaal wordt veel gebruikt bij de renovatie van een bestaande schoorsteen. De lekdichtheid is 100% en de temperatuurbestendigheid hoog. Bovendien is het kanaal aan de binnenkant zo glad dat nauwelijks roetafzetting plaatsvindt. Verder worden deze kanalen ook veelvuldig toegepast voor een nieuw rookkanaal. Het kanaal dient in dat geval wel te worden voorzien van isolatiemateriaal en een brandvrije omkokering. Daarna is het gegarandeerd veilig en duurzaam.

dubbelwandig roestvrijstalen rookkanaal

Dubbelwandig roestvrijstalen systeemkanaal

Dit type kanaal is, in vergelijking tot een gemetseld rookkanaal, snel en eenvoudig door ons te monteren met behulp van bajonetsluitingen, klikverbindingen of klembanden. Het heeft een grote constructieve sterkte en de kanalen zijn reeds in de fabriek voorzien van volledige isolatie. Ondanks deze isolatie dient het kanaal nog steeds brandwerend omkokerd te worden.

concentrisch rookkanaal

Concentrisch kanaal

Een concentrisch kanaal is een kanaal waardoor zowel de rookgasafvoer als de luchttoevoer plaatsvinden. Het is geschikt voor gas toestellen met een gesloten verbrandingssysteem.

Gashaarden (gesloten verbranding)

Omdat hier gebruik wordt gemaakt van een concentrisch kanaal (pijp in pijp) gelden er andere eisen. Ten eerste hoeft het kanaal niet persé verticaal te zijn maar kan men ook horizontaal via een buitenmuur aansluiten. Vaak zijn lengtes tot circa 3 meter horizontaal toegestaan. Indien horizontaal aansluiten niet mogelijk is kan men ook verticaal gaan. Vanaf circa 1 meter heeft men al voldoende trek opgebouwd. Lengtes tot circa 12 meter zijn vaak mogelijk. Ook hoeft de pijp hier niet boven de nok van het dak uit te komen wat bij houthaarden wel noodzakelijk is. Bij woningen zonder schoorsteen kan je op deze manier toch een mooie haard plaatsen. Ook liggen de kosten vaak veel lager dan het laten metselen van een schoorsteen.

Wij kunnen u adviseren over alle mogelijkheden.

Het gemetselde rookkanaal

Dit wordt bijna niet meer gebouwd. U vindt ze nog wel in bestaande oudere huizen. Wilt u een gemetseld rookkanaal (weer) in gebruik nemen, laat het dan vooraf inspecteren.

Het gemetselde prefabkanaal

Dit kanaal bestaat uit hittebestendige keramische of chamotte-elementen. Ze worden op elkaar gestapeld en aan elkaar gekit. De elementen zijn dubbelwandig uitgevoerd voor een betere isolatie. Het systeem omvat elementen als bochten, stukken voor dakdoorvoer etc. Ze zijn zonder meer geschikt voor alle typen haarden en kachels. Deze elementen moeten altijd voorzien worden van een ommanteling van 5cm cellenbeton.

Flexibel roestvrijstalen kanaal

Deze worden vooral toegepast in bestaande gemetselde kanalen die niet meer voldoen. De vakman trekt van boven naar beneden, of omgekeerd, de flexibele slang door het bestaande rookkanaal. Tussen het nieuwe en het oude kanaal komt isolatiemateriaal. De binnenkant van de flexibele slang is nagenoeg glad en dus ideaal voor een goede trek. Dit is dan ook de eenvoudigste manier om een lek schoorsteenkanaal weer gebruiksklaar te maken.

Enkelwandig roestvrijstalen kanaal

Worden vaak aangebracht in een bestaande gemetselde schoorsteen die niet meer voldoet. De binnenkanten zijn glad en ideaal voor een goede trek. Deze systemen zijn er in verschillende diameters en hebben hulpstukken als bochten en schoorsteenkappen. Alleen toepasbaar indien het schoorsteenkanaal gemakkelijk toegankelijk is en er geen bochten inzitten. Het voordeel is wel dat deze systemen veel sterker zijn dan het flexibele kanaal. Indien ze als zelfstandig kanaal worden gebruikt, moeten ze worden geïsoleerd en omkokerd om een goede isolatie en brandveiligheid te waarborgen.

Dubbelwandige roestvrijstalen kanaal

Tussen de binnen- en buitenwand bevindt zich isolerend materiaal. De binnenwand wordt daardoor snel warm. De binnenwand is volkomen glad en is dus makkelijk te vegen. Daarbij zijn deze kanalen zeer sterk. De systemen zijn er in verschillende diameters en zijn dus op uw specifieke haard of kachel af te stemmen. Uiteraard voorzien van alle benodigde hulpstukken. Deze elementen worden tegenwoordig op grote schaal toegepast vanwege hun duurzaamheid en eenvoudige installatie. Daardoor kunnen deze kanalen achteraf ook in bestaande huizen geïnstalleerd worden.

Dubbelwandig concentrisch kanaal voor gesloten gashaarden

Deze systemen van aluminium, gegalvaniseerd staal of roestvrijstaal zijn dubbelwandig en zorgen tegelijkertijd voor luchtaanvoer én rookgasafvoer. De luchtaanvoer geschiedt tussen de buitenwand en binnenwand van het systeem. De rookgasafvoer gebeurt door het binnenste van de pijp. Deze kanalen zijn alleen geschikt voor gesloten gastoestellen en ideaal voor toepassing in moderne geïsoleerde woningen die voorzien zijn van mechanische ventilatie of een open keuken. Er zijn talloze hulpstukken zoals bochten en muur- en dakdoorvoeren. Met deze kanalen kan ook gemakkelijk horizontaal worden aangesloten via een buitenmuur. De kosten blijven hierdoor relatief laag en er zijn geen bouwkundige werkzaamheden voor nodig.

rookkanalen

Enkelwandige en dubbelwandige rookkanalen

Scroll naar boven
×

Hallo!

Klik hieronder op een van onze vertegenwoordigers om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail naar info@cwrustiekbouw.nl

× Hoe kan ik u helpen?