Het meeste plezier uit uw open haard halen? Zo doet u dat
Zo haalt u het meeste uit uw open haard/houtkachel
De winter doet weer haar intrede. Het is tijd om de open haard weer te laten branden. Maar, wenst u een open haard of een houtkachel? En hoe haalt u nu het meeste uit uw haard? In dit blog voorziet CW Rustiekbouw u van handige tips, zodat u straks nog meer zult genieten van uw haard gedurende de koude maanden.
Vergelijking van de open haard met de houtkachel
Wenst u veel warmte? Dan legt een open haard het al snel af tegen de houtkachel. Een open vuur zorgt er namelijk voor dat u nauwelijks profijt heeft van de energiecapaciteit van het brandhout. Vaak zal niet meer dan 30% van de warmte uw kamer ingaan. Toch kunt u middels enkele manieren wel rendement uit uw open haard halen. Zo kunt u een gietijzeren haardplaat tegen de achterkant van de muur zetten, zodat de warmtestraling verhoogt. Des te dikker de haardplaat is, hoe warmer de straling zal zijn. U profiteert dan bovendien langer van de straling van uw haard. Indien u de wens heeft om meer aan uw haard te hebben dan enkel sfeer, dan kunt u het beste voor een houtkachel gaan. De capaciteit van de kachel is daarbij van groot belang, want deze zal moeten passen in uw ruimte. Heeft de houtkachel een klein vermogen, dan krijgt deze uw ruimte niet goed warm. U stookt dan dus eigenlijk voor niets. Heeft de kachel een te groot vermogen, dan zal het al gauw te warm in uw woning worden. U moet dan de luchttoevoer beperken, maar dit zorgt weer voor een mindere verbranding. Heeft uw kachel het juiste vermogen, dan wordt er een stuk minder brandstof verbruikt. Onze specialisten voorzien u graag van een gedegen advies, zodat u precies weet welke open haard of houtkachel geschikt is voor uw ruimte.
Hoe kan ik veilig stoken?
De beste en veiligste wijze om te stoken, is om schoon te stoken. Dit betekent dat zowel uw schoorsteen, stookplaats en het brandhout schoon dienen te zijn. Als u uw schoorsteen ieder jaar laat vegen, voorkomt u een schoorsteenbrand. Wij raden u dit dan ook ten zeerste aan. Een verzekering zal u geen uitkering geven wanneer er geen bewijs is dat uw schoorsteen professioneel is schoongemaakt. Echter dient u ook de wanden van uw kachel of open haard geregeld schoon te maken. Verwijder hierbij ook de roetaanslag, zodat er geen dikke laag roet ontstaat. Zorg ervoor dat u altijd schoon en droog hout brandt en geen hout met verfresten of hout dat geïmpregneerd is. Ook de afstand tussen de houtblokken is van groot belang. Legt u deze te dicht bij elkaar, dan zal het vuur niet genoeg lucht krijgen. Bij het te ver uit elkaar leggen van de houtblokken, zal zich onvoldoende warmte ontwikkelen en krijgt de verbranding geen goede start. Houd een brandende krant in de schoorsteenopening, zodat u de wand voorverwarmt. Wanneer u het vuur aansteekt, zorgt dit voor een betere trek. Ook is het van belang om voor voldoende luchttoevoer te zorgen. Als er te weinig lucht is voor een goede ontbranding, zal dit een probleem opleveren als uw woning niet goed geïsoleerd is. Zet daarom uw raam een stukje open en zorg ervoor dat de afzuigkap uit staat.
De beste houtsoorten voor uw kachel of haard
Bent u benieuwd wat de beste houtsoorten zijn om uw haard of kachel mee op te stoken? Wij raden eiken, berken, essen en houd van fruitbomen aan. Zachthout kunt u het beste vermijden. Denk hierbij aan dennen en sparren. Deze houtsoorten zorgen namelijk voor meer vervuiling en geven een minder rendement. Zorg er altijd voor dat het hout droog is voordat u het gebruikt. Is het hout vochtig, dan wordt de meeste energie uit het vuur gebruikt om het water te verdampen. Ook dit is ongunstig voor het rendement. Goed brandhout wat al 2 jaar heeft kunnen drogen, is vaak duur. Koop daarom vers hout en bewaar dit op een luchtige en droge plaats. U kunt uiteraard ook zelf met een kettingzaag aan de slag gaan, maar houd u hierbij wel aan de regels. In Nederland mogen bomen niet zomaar omgezaagd worden.
Duurzaam stoken
Door duurzaam te stoken, heeft u ook meer plezier van uw kachel of haard. Zorg er altijd voor dat de open haard brandt wanneer de klep in de schoorsteen gedeeltelijk open is. Als de klep teveel geopend is, zal de warmte direct de schoorsteen ingaan. U kunt een goed vuur herkennen aan de witte rook en gele vlammen. Zijn de vlammen echter oranje en komt er donkere rook uit de schoorsteen, dan verloopt de verbranding niet op de juiste wijze. Met haardblokken of een rooster kunt u het vuur een stukje van de bodem tillen. Zo ontstaat er een betere luchttoevoer en daarmee een betere verbranding. Alleen als de laag as te dik wordt, dient u de as uit de haard te scheppen. Het asbed zorgt namelijk voor isolatie tegen de kou dan de stookvloer. Ook dit bevordert een goede verbranding. Zorg ervoor dat u de luchttoevoer van de houtkachel nooit helemaal afsluit wanneer uw kamer te warm wordt. Het vuur krijgt zo te weinig zuurstof en kan verstikken, wat maakt dat er koolmonoxide kan ontstaan. Ten slotte is het grote voordeel van hout dat dit materiaal beter voor het milieu is dan brandstoffen zoals gas en olie.
Meer advies? Wij staan u graag te woord!
Wenst u meer advies omtrent hoe u het meeste rendement uit uw haard of kachel haalt? Of bent u op zoek naar de ideale kachel of open haard voor uw woning? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Wij staan u graag te woord en kunnen u van een passend advies over een open haard of houtkachel voorzien.